St. Olav knakk koden

Fredag 17. mars ble det arrangert finale i matematikk-konkurransen Kodeknekkeren.

Kodeknekkeren er en matematikk-konkurransen for elever i videregående skoler. På forhånd leverer klassene inn svar på noen matematiske utfordringer, og de som løser disse riktig går videre til en finalerunde på Vitenfabrikken i matematikkuka.

Dette året kvalifiserte 14 klasser seg til finalen, fra Tryggheim vgs i sør til Vardafjell vgs i nord og konkurransen var hard.

Det var dyp konsentrasjon og alvorlige diskusjoner rundt borda på Vitenfabrikken sitt Abelloft da de 56 elevene var samlet for å knekke siste og avgjørende koden. En sjekk på kr. 20.000,- stod på spill og det var om å gjøre å bli første gruppe til å løse oppgavene rett for å vinne. Alle tre trinna på videregående var representert, men her var det ikke hvor mye du hadde lært på skolen som var viktig. Oppgavene var helt forskjellige fra det elevene møter i matematikktimene. Det var forskeren, og den selvutnevnte matematikkunstneren, Mike Naylor som stod bak oppgavene. Han patruljerte rommet i begeistret spenning mens elevene jobbet. Læsningen på de seks oppgavene i finalerunden, ga koden til safen som sjekken på kr. 20.000 lå i. Spenningen var stor da første gruppe fikk prøve å åpne safen. Men elevene som var raskest hadde ikke løst alle oppgavene riktig, så døren på safen åpna seg ikke. Det var ikke før tredje gruppe fikk prøve at døren endelig åpnet seg. Det var det elever fra andre klasse på forskerlinjen ved St. Olav som fikk til!

Jærmuseet gratulerer elevene med kr. 20.000 til klassekassen. Gratulerer også til alle de andre klassene for en super innsats i konkurransen!

Og lurer du på hvilke oppgaver de fikk? Her kan du laste de ned og bryne deg litt.