Vitenfabrikken

Vitenfabrikken er et kombinert museum og vitensenter lokalisert midt i hjertet av Sandnes.

Her kan store og små utforske interaktive utstillinger og bli med på kjekke aktiviteter over flere etasjer.

Vitenfabrikken er et moderne vitensenter, der publikum blir oppfordret til å delta og å utforske. Gjennom slike interaktive formidlingsmetoder er målet å vekke spesielt barn og unge sin interesse for realfag, matematikk og teknologi. Derfor står lek, konkurranse og eksperimentering sentralt i et besøk på Vitenfabrikken.

Men på Vitenfabrikken ønsker vi også å fortelle historier og vise hvordan det meste hører sammen, det er ikke uten grunn at vi er en del av Jærmuseet. På Vitenfabrikken vil vi fortelle Sandnes bys historie, samt regionens industrihistorie. Vi har store samlinger av byens rikholdige industriprodukt som leirgods og sykler som danner utgangspunkt for spennende historiske utstillinger i fremtiden. Vi har også Krossens havremølle integrert i anlegget, en autentisk havregrynsmølle fra 1912 der maskineriet står som det gjorde da produksjonen stoppet i 1988.

Gode realfagkunnskaper innen teknologi og design har vært viktige forutsetninger for at Jæren har oppnådd posisjonen sin, en posisjon regionen gjerne vil beholde. Derfor har næringslivet vært en viktig støttespiller under oppbygging og drift av Vitenfabrikken, en håper og tror at barn og unge skal bli inspirert til å velge realfagsutdanning gjennom besøk på vitensenteret.

Det slutter ikke med dette. Astronomi er også en viktig inngang for mange til realfaginteressen. Et av de viktigste elementene – og kanskje anleggets stolthet – er et planetarium med plass til i overkant av 50 personer. Planetariet er et kuppelformet rom som brukes til å formidle hvordan det ser ut i verdensrommet og vise projeksjonfilmer. Planetariet har den fremste tilgjengelige teknologien, og er ett av ytterst få i verden med en slik standard. Selve planetariet er inne i en kule, denne har en diameter på 10 meter og henger midt i Vitenfabrikken. Faste planetarievisninger står på Vitenfabrikkens daglige program, både om stjernehimmel og univers, men også historie og kunst kan formidles på denne spennende måten.

Vi ønsker at publikum skal få rike opplevelser på Vitenfabrikken, for opp i all teknologien står mennesket i sentrum. Gode verter og formidlere, en hyggelig og veldrevet kafé og en spennende butikk er med på å gjøre Vitenfabrikken til en komplett kulturinstitusjon. Hvert semester har vi et aktivitetsprogram der vi både produserer selv og samarbeider med andre om ulike arrangement. Vitenfabrikken tar i mot enkeltbesøkende, grupper, skoleklasser, bursdagsbarn, bedrifter, ja, alle skal kunne finne seg til rette her.

19. mai 2012 fikk Vitenfabrikken besøk av National Geographic! Se hva de mente om oss: The Science Factory: My favorite place by far …

Velkommen til oss!