Foto: Hans Olav Husa

En av de mest spennende og populære attraksjonene på Vitenfabrikken er planetariet, en 360-graders digital kino som brukes for å formidle hvordan det ser ut i verdensrommet – en kunstig stjernehimmel – og til å vise «Fulldome» projeksjonsfilmer. 

Inngang til planetariet er inkludert i billetten til Vitenfabrikken, men det er plassforbehold. Det er 57 seter i planetariet. Generell anbefalt aldersgrense på visninger er 6 år. Det kan forekomme endringer i programmet.

Opplev vår fantastiske stjerneprosjektor! Bli med på stjernevisning i planetariet.

Program sommer

  • Tirsdag-fredag: Stjernevisning kl 11:00, 12:00, 12:30, 14:30, og 15:00.
  • Lørdag: Stjernevisning kl 11:30, 12:30, 13:00, 14:30 og 15:00.
  • Søndag: Stjernevisninger kl. 12:30, 13:30, 14:00, 15:30 og 16:00.

Om planetariet

Planetariet ble bygd i 2008 under Vitenfabrikkens første byggetrinn. Planetariet har den fremste tilgjengelige teknologien, og er ett av ytterst få i verden med en slik standard. Selve planetariet er inne i en kule, som har en indre diameter på 9 meter og kulen henger midt i Vitenfabrikken med kafeen under seg.

På Vitenfabrikken kan en film kombineres med en visning med en formidler, et besøk i Vitenfabrikkens utstilling eller med ulike interaktive aktiviteter.

I planetariet er det flere former for formidling:

  1. Stjernevisninger, hvor en formidler forteller om stjernehimmelen sett fra jorden
  2. Interaktive visninger, hvor publikum sammen med formidler reiser ut i universet
  3. Fulldome-filmer om astronomi
  4. Konserter
  5. Kunst
Alle filmene er på norsk. På enkelte visninger og ved gruppebestillinger på kan noen av filmene være på engelsk og enkelte er også på tysk.

Internasjonal forskning peker på at astronomi er en viktig inngang for å fremme interesse av naturfag blant barn og unge.

Mange private aktører bidrog økonomisk for å få Planetariet til Vitenfabrikken, og flere har også senere bidratt økonomisk for innholdsproduksjon. UMOE er generalsponsor for Vitenfabrikken og Planetariet.