Foto: Hans Olav Husa
Fra mars - juni 2019 er Planetariet STENGT for oppgradering. Vi gleder oss til nyåpning og nytt program til sommerferien!

En av de mest spennende og populære attraksjonene på Vitenfabrikken er planetariet, en 360-graders digital kino som brukes for å formidle hvordan det ser ut i verdensrommet – en kunstig stjernehimmel – og til å vise «Fulldome» projeksjonsfilmer. 

Inngang til planetariet er inkludert i billetten til Vitenfabrikken, men det er plassforbehold. Det er 57 seter i planetariet. Generell anbefalt aldersgrense på visninger er 6 år. Det kan forekomme endringer i programmet.

Vi ønsker velkommen til et «nytt» planetarium, med ny teknologi og nytt innhold til skolens sommerferie. I mellomtiden har vi mye annet å tilby, blant annet det nyåpnede Abelloftet med en spennende matematikkutstilling. 

 

Om planetariet

Planetariet ble bygd i 2008 under Vitenfabrikkens første byggetrinn. Planetariet hadde da den fremste tilgjengelige teknologien, og er ett av ytterst få i verden med en slik standard. Selve planetariet er inne i en kule, som har en indre diameter på 9 meter og kulen henger midt i Vitenfabrikken med kafeen under seg.

På Vitenfabrikken kan en film kombineres med en visning med en formidler, et besøk i Vitenfabrikkens utstilling eller med ulike interaktive aktiviteter.

I planetariet er det flere former for formidling:

  1. Stjernevisninger, hvor en formidler forteller om stjernehimmelen sett fra jorden
  2. Interaktive visninger, hvor publikum sammen med formidler reiser ut i universet
  3. Fulldome-filmer om astronomi
  4. Konserter
  5. Kunst
Alle filmene er på norsk. På enkelte visninger og ved gruppebestillinger på kan noen av filmene være på engelsk og enkelte er også på tysk.

Internasjonal forskning peker på at astronomi er en viktig inngang for å fremme interesse av naturfag blant barn og unge.

Mange private aktører bidrog økonomisk for å få Planetariet til Vitenfabrikken, og flere har også senere bidratt økonomisk for innholdsproduksjon. UMOE er generalsponsor for Vitenfabrikken og Planetariet.