Planetariet

 En av de mest spennende og populære attraksjonene på Vitenfabrikken er planetariet, en 360-graders digital kino som brukes for å formidle astronomi, verdensrommet og stjernehimmelsen gjennom live-show eller fulldome filmer.  Planetariet fremstår med den beste og nyeste teknologien innen lyd, lys og bilde. 

Inngang til planetariet er inkludert i billetten til Vitenfabrikken, grunnet plassforbehold deles det ut gratisbilletter i resepsjonen. Generell anbefalt aldersgrense på visninger er seks år.

Om planetariet

Planetariet ble bygd i 2008 under Vitenfabrikkens første byggetrinn. Planetariet hadde da den fremste tilgjengelige teknologien, og er ett av ytterst få i verden med en slik standard. Selve planetariet er inne i en kule, som har en indre diameter på ni meter og kulen henger midt i Vitenfabrikken med kafeen under seg.

På Vitenfabrikken kan en film kombineres med en visning med en formidler, et besøk i Vitenfabrikkens utstilling eller med ulike interaktive aktiviteter.

I planetariet er det flere former for formidling:

 1. Stjernevisninger, hvor en formidler forteller om stjernehimmelen sett fra jorden
 2. Interaktive visninger, hvor publikum sammen med formidler reiser ut i universet
 3. Fulldome-filmer om astronomi
 4. Konserter
 5. Kunst
 
Alle filmene er på norsk. På enkelte visninger og ved gruppebestillinger kan noen av filmene være på engelsk og enkelte er også på tysk.
 

Internasjonal forskning peker på at astronomi er en viktig inngang for å fremme interesse av naturfag blant barn og unge.

Mange private aktører har bidratt økonomisk til å få planetariet til Vitenfabrikken og til å skaffe innhold.  Senest bidro Sandnes Sparebank sitt gavefond til å gjennomføre en total fornyelse av planetariet i 2019.

Følgende har bidratt med støtte til planetariet tidligere: UMOE, Dong Energy, Sandnes Sparebank, Det Stavangerske Dampskibselskap, Eni Norge, Herfo Finans, Hitec, Skretting, Sparebanken Vest, Smedvig, Total E&P Norge, Øglænd System og IKM.

Vanlig program.

Ukedager kl. 13:30. Utgår 6/3 og 7/3.

Onsdager kl. 13:30 og kl. 17:00

Helger:

 • 11:30 Stjernevisning (6år)
 • 12:20 Lucia (alle)
 • 13:00 Planetvisning (6 år)
 • 14:00 Stjernevising for de minste (alle)
 • 14:20 Månekappløpet (6 år)
 • 15:00 Polaris (English) (alle)
 • 16:00 Planetvisning (6 år)

Endringer i programmet kan forekomme.

I 2024 tilbyr vi Pink Floyd: The Dark Side Of The Moon !

 
 
Filmer og visninger
 
 

CapComGo

En dokumentar som viser hvordan Apollo programmet oppstod og deres landing med det første mennesket på månen. Den introduserer en ny generasjon til de voldsomme utfordringene de overkom og det vil inspirere dem til å bli forskere, designere, ingeniører, fremtidens utforskere.
 
Varighet: 30 min
Målgruppe: fra 6 år
Språk: Engelsk (vil komme i norsk versjon)
 

filmer_heart_of_the_sun.jpg

Solens hjerte

Opplev vår nærmeste stjerne, Solen, fra et nytt perspektiv. Planetarie-showet tar deg inn i solen! Solen er i astronomisk sammenheng en ganske vanlig stjerne, men for oss jordboere er denne stjernen fundamental. Det er ikke uten grunn at de aller fleste kulturer opp gjennom historien har sett på solen som en gud. Nye rombaserte teleskoper, sammen med en ny generasjon av terrestriske instrumenter, fanger opp både den fine overflaten og de store utbruddene med enestående klarhet. 

Varighet: 25 minutter
Velegnet målgruppe: fra 8 år

Språk: Norsk (evt. engelsk ved gruppebestilling)

Polaris 1Polaris

Polaris er en familiefilm om den reisende pingvinen James fra Sørpolen og isbjørnen Vladimir, en morsom isbjørn fra Nordpolen som møtes på den arktiske isen. De blir venner, snakker om hvor de kommer fra, om stjernene og lurer på hvorfor dagene er korte om vinteren og lange om sommeren. Vi blir med på reisen der de skal prøve å finne svar på dette – og mye annet.

Varighet: 30 minutt

Målgruppe: Fra 4 år

Språk: Norsk (engelsk kan bestilles)

Stjernevisninger og visuelle romferder. Foto: NASAPlanetvisning

En planetvisning er en interaktiv reise ut i universet, reisen blir styrt av en formidler som forteller. Publikum har mulighet for å stille spørsmål underveis. Med utgangspunkt i vår egen planet drar vi rundt til ulike planeter og måner i solsystemet. På slutten drar vi ut til universets grenser – til det tidligste i Universet vi kjenner til. Visningen avhenger av formidleren og av publikums ønsker om hvilke planeter som skal besøkes under surfingen, samt publikums spørsmål.

Varighet: 15-30 min

Målgruppe: fra 6 år (mulig fra 4 år ved gruppebestilling)

Språk: Norsk (evt. engelsk ved gruppebestilling)

orion.jpgStjernevisning

En stjernevisning er en interaktiv visning av stjernehimmelen med en formidler i planetariet som forteller og guider publikum rundt på stjernehimmelen. Publikum har mulighet for å stille spørsmål underveis.  «Stjernehimmelen over Sandnes» Med utgangspunkt i kveldens stjernehimmel over Sandnes blir publikum kjent med ulike stjerner, stjernebilder og andre fenomener på nattens stjernehimmel. Visningen avhenger av årstid, formidler og hvilke spørsmål publikum stiller underveis.

Varighet: 15-30 min

Målgruppe: fra 6 år

Språk: Norsk (evt. engelsk ved gruppebestilling)

Black_Holes_Title.jpgSorte hull (Black holes)

Filmen viser 3D-simuleringer av sorte hull og de merkelige fysiske og visuelle effekter de kan skape i universet. Publikum vil se og føle hvordan det er å nærme seg det supermassive sorte hullet i sentrum av vår egen galakse, Melkeveien.

Varighet: 25 min

Tema: Sorte hull i universet

Målgruppe: fra 12 år

Språk: Norsk (evt. engelsk ved gruppebestilling)


From Earth to the Universe

Nattehimmelen er bade vakker og mystisk, og har vært tema for mang en historie rundt bålet ,gamle myter og ærefrykt så lenge det har vært mennesker. I denne filmen lærer vi om reisen gjennom verdensrommets oppdagelser, fra gamle greske astronomiteorier til dagens største teleskoper, vi inviterer dere på en oplevelse fra vår lille blå kule og helt ut til det svære universet.

Varighet: 30 min

Målgruppe: fra 6 år.

Språk: Engelsk.

ToSpaceAndBack

To space and back

 
Hvordan har du blitt påvirket av rom teknologi?
Filmen utforsker hvordan hver en av oss har blitt påvirket av de funn som er gjort av det internasjonale romfartsprogrammet . Fra de enhetene vi bruker hver dag, til verktøyene vi bruker i medisin og ingeniørfag, kan vi takke romforskningen for å gjøre våre moderne liv mulig.
Varighet: 35 min
Målgruppe: fra 10 år
Språk: Norsk (kan bestilles på andre språk)

02_paseo_ciudad.pngJenta som gikk opp ned

Dette er et eventyr om en helt spesiell jente. Hun kom til oss en vårdag etter et fryktelig uvær, gående opp ned på regnbuen. Hun har et spesielt syn på allting, kanskje kommer det av hennes spesielle måte å gå på. Det å gå opp ned kan helt klart ha sine fordeler. Men klarer jenta å bringe lyset fra stjernene tilbake til menneskene i byen?

Varighet: 30 minutt

Målgruppe: Fra 4 år.

Språk: Norsk (engelsk ved forespørsel og gruppebestilling)

Drømmen om å flyDrømmen om å fly!

Har du noen gang drømt om å fly? Da er den nye planetariet filmen, drømmen om å fly, noe for deg.  Folk har alltid ønsket å fly. Filmen tar deg gjennom fra de gamle mytene om flygende tepper og drager helt til i dag hvor vi kan fly bare med en enkel billett.

Varighet: 30 min

Målgruppe:

Språk: Norsk (kan bestilles på andre språk)

back_to_the_moon_for_good_picture.jpgTilbake til månen!

Det er en spennende, pedagogisk fulldomvisning, kommentert av skuespiller Tim Allen. Den 25 min digitale filmen forteller om høydepunktene av måneutforskning og gir informasjon om de lagene som kjemper om den gjeve $30 mill Google Lunar XPRIZE.Tilbake til månen for godt begynner med en omvisning gjennom historien til måneutforskning, som går tilbake til 60 og 70-tallet. Vi hører fra noen av lagene som er med i løpet på å lande et robotisert fartøy på månen. For mer informasjon gå til www.googlelunarxprize.org

Varighet: 25 minutt

Målgruppe: Fra 7 år

Språk: Norsk (engelsk ved forespørsel og gruppebestilling)

er det liv der ute webEr det liv der ute?

Finnes det liv andre steder i verdensrommet? Hvor er det muligheter for liv i solsystemet vårt? Hvilke typer liv snakker vi om i astrobiologien og hva er sjansen for å kunne møte intelligent liv der ute? Publikum er hjertelig velkommen til å stille spørsmål underveis.

Varighet:15-30 min

Målgruppe: fra 6 år (mulig fra 4 år ved gruppebestilling)

Språk: Norsk (evt. engelsk ved gruppebestilling)

vann i verdensrommet webVann i verdensrommet

Under denne visningen drar vi rundt til ulike steder i solsystemet og Melkeveien og ser etter steder med vann. Vi utforsker om det er vann tilstede på de ulike stedene og hvorfor det er, eller ikke er, vann der. Vi vil snakke om hvilken betydning tilstedeværelsen av vann kan ha på romforskning og om vann som grunnlag for liv. Publikum er hjertelig velkommen til å stille spørsmål underveis.

Varighet: 15-30 min

Målgruppe: fra 6 år (mulig fra 4 år ved gruppebestilling)

Språk: Norsk
NB: Bare for gruppebestillinger på hverdager.

livets opprinnelseLivets opprinnelse

Filmen ”Livets opprinnelse” handler om hvordan jorden og livet har utviklet seg fra stjernestøv, til vår søken etter liv utenfor jorden i dag.

Varighet: 25 minutter
Tema: Universet
Velegnet målgruppe: Fra 8 år
Språk: Norsk (evt. engelsk ved gruppebestilling)

To små biter av glassTo små biter av glass

To barn lærer om hvordan telekopet har hjulpet oss til å forstå vår plass i verdensrommet. I samtaler med en astronom, får de forklart historien om teleskopet og hvilke oppdagelser som er gjort. De lærer hvordan teleskopet virker, og hvordan de største observatorier i verden bruker disse instrumenter til å utforske universets mysterier.

Varighet: 20 minutter
Velegnet målgruppe: fra 6 år
Språk: Norsk (evt. engelsk ved gruppebestilling)
 

Romfartens historieRomfartens historie

”Romfartens historie” er en kronologisk fortelling om romferdens historie med fokus på de bemannete romferdene. Filmen forteller om suksessfulle og feilslåtte operasjoner i verdensrommet.

Varighet: 45 minutter

Velegnet målgruppe: fra 8 år

Språk: Norsk (evt. engelsk ved gruppebestilling)

Sommerleir under stjerneneSommerleir under stjernene

En gutt og en jente reiser på sommerleir under stjernene. Her drømmer de om å reise til Mars, og underveis i drømmen oppdager de mer og mer om solsystemet.

Varighet: 35 minutter

Målgruppe: 6-10 år
Språk: Norsk

Sandnes på 12 minutterSandnes på 12 minutter

Bli med i en tidsmaskin i anledning Sandnes sitt byjubileum i 2010, her drar vi gjennom tiden og ser på Sandnes sin historie fra siste istid og helt frem til år 2160 – på bare 12 minutter!

Varighet: 12 minutter
Velegnet målgruppe: Alle
Språk: Norsk

SUPERFLEX_CRIMETIME_poster_-_CopyCRIMETIME

«Han har malt seg med skokrem i ansiktet og han raner banken med en startpistol fra speedwaybanen»

Sandnes kommune og Vitenfabrikken har invitert den danske kunstgruppen Superflex til å skape et kunstverk for Vitenfabrikken. Superflex har løst oppgaven ved å lansere en helt ny sjanger, som de har kalt «Star Game», laget spesielt for Vitenfabrikkens planetarium.

Vi møter «Speedway Stig», et beryktet medlem av den kriminelle «vestlandsmafiaen», som i mange år herjet Jæren. I CRIMETIME ser vi den kriminelle underverden i et kosmisk perspektiv. Vi viser hvordan stjernene sto på stjernehimmelen akkurat den morgenen i 1999 da Speedway Stig ranet banken på Nærbø. Vi bruker med andre ord planetariet som et stort forstørrelsesglass og fokuserer på 90 sekunder av lokal historie.

Unveiling the invisible universe

I tusenvis av år har vi observert lys på himmelen om natten med våre egne øyne. I begynnelsen av 1700 tallet, da Galileo fant opp teleskopet, ble vår kunnskap om universet revolusjonert. På 1900 tallet med oppfinnelsen av raketter, ble det endelig mulig å reise ut av jordens atmosfære og observere alt, som åpnet et vindu til astrofysikk. Ikke gå glipp av denne fantastiske filmen, og vær med og utforsk kosmos!

Varighet: 29 min

Velgenet målgruppe: Denne filmen passer for de over 10 år.

Språk: Engelsk