Årets kodeknekkere er klare!

Fredag 16. mars ble den årlige finalen i matematikk-konkurransen Kodeknekkeren arrangert for fjerde året på rad på Vitenfabrikken.

Kodeknekkeren 2018

I forkant av dagen hadde de klassene som deltok, levert inn riktig svar på fem matematiske oppgaver. I år kvalifiserte ni klasser fra fire ulike videregående skoler seg til finalerunden. Disse var:

  • Fysikk 2, Tryggheim VGS
  • Geofag X, Tryggheim VGS
  • Matematikk R2, Tryggheim VGS
  • 12MAR1, St. Olav VGS
  • Fysikk 2, St. Olav VGS
  • 2STD, St Olav VGS
  • R1, Vardafjell VGS
  • X-matteklassen, Kongsgård VGS
  • Fysikk 2, Kongsgård VGS

Det var professor i matematikk, Mike Naylor, som hadde laget oppgavene. Han var også med og ledet konkurransen sammen med konkurranseansvarllig på Vitenfabrikken, Marta Vassbø og realfagsformidlar i Jærmuseet, Fredrik Motland Kirkemo.

Elevene fikk en time til å løse oppgavene. De hadde på forhånd pekt ut fire elever som skulle løse oppgavene på vegne av klassen. Den første som leverte inn svar, var også den første som fikk prøve å åpne safen der pengepremien lå, ved å bruke koden de hadde kommet frem til i oppgavene. De hadde ikke lov å bruke andre hjelpemidler enn kalkulator.

Allerede etter 30 minutter leverte første klasse inn svaret. Men hadde de svart riktig?

I spenning måtte de vente til alle de andre lagene hadde levert inn sine oppgaver, og lunsj var fortært, før de kunne prøve å åpne safen.

Åpner safen seg?

Da alle var samlet, var det klart at elevene i klasse R2 fra Tryggheim vidaregåande skule var de som hadde levert inn svar først. Mike Naylor forklarte litt rundt de ulike oppgavene, før det var på tide å snurre på hjulet. Etter å ha lagt inn seks koder, kunne en høre et lite klikk. Safen åpnet seg og med det var årets vinnere av Kodeknekkeren 2018 kåret. Vi gratulerer elevene fra Tryggheim med seieren.

Av de ni finalegruppene, leverte fem grupper inn riktig svar. De andre hadde kun en feil hver. Imponerende innsats!

Finaleoppgavene

Ønsker du en ekstra nøtt til påsken? Her kan du se hvilke oppgaver elevene fikk i finalerunden.

Og viss du vil vite svarene til oppgavene, finner du de her.

Lykke til 🙂

Kodeknekkeren 2019

Vitenfabrikken vil også i 2019 arrangere Kodeknekkeren. Kvalifiseringsoppgavene vil bli lagt ut på Vitenfabrikken sine nettsider januar 2019.

Tidligere vinnere av Kodeknekkeren er elever ved Kongsgård vgs, Sandnes vgs og St Olav vgs.

_

Økonomiske midler til pengepremien på kr. 20.000 er gitt av J. Øglænd Utdanningsfond.