Turi-kumlokk avdukning og utstillingsåpning

11. mai 2016 18.00-20.00
Storgata 28, 4307 Sandnes

Turi-kunstlokk avduking i Langgata i Sandnes 11. mai kl.18

Et unikt kumlokk har blitt laget for Sandnes kommune av den lokale kunstneren Turi Gramstad Oliver. Det første kumlokket avdukes i Langgatas sørende, i historiske Krossen (mellom Langgata 1a og 2a) 11. mai kl.18.00. Det vil bli avduking av ordfører Stanley Wirak, musikk og taler. Høsten 2014 fikk bymiljøavdelingen ideen om å lage et eget kunstnerisk kumlokk for Sandnes kommune for å sette et unikt preg på byen. Det er et klassisk rundt kumlokk produsert i jern, som skjuler rørsystemet under bakken, men som viser kunst. Kunstlokket vil bli brukt i Sandnes sentrum og i hele kommunen, og produseres etter behov. I første omgang er det produsert 200 kunstlokk.

I januar 2015 valgte kunstgruppen ut Turi Gramstad Oliver til jobben. Hun er godt kjent for sine vakre dekorer på Figgjo Fajanses servise gjennom 20 år. Kunsthåndverkeren og billedkunstneren har de senere år særlig konsentrert seg om tekstil og håndlaget papir som uttrykk der hun jobber på sitt atelier i Stasjon K, i gamle Sandnes kino.   Det var ønskelig at kunsten for kumlokk refererer til Sandnes, men samtidig ikke er bundet til de kjente symbolene for Sandnes kommune og Sandnes by i dag, men heller er utradisjonell og nytenkende. Kunstneren presenterte 4 tegninger til juryen, som valgte vinnertegningen. Hennes motivvalg representerer godt kunstneren. Hva som er motivet, vil avsløres på avdukingen. Tegningen til kunstneren ble håndkuttet og produsert i Furnes Jernstøperi AS.

Utstillingsåpning på Vitenfabrikken etter avduking

Vitenfabrikken skal formidle byens historie og regional industrihistorie. Kumlokk har tidligere vært produsert i Sandnes, men det er første gang vi får et eget kunstlokk. Vitenfabrikken har fulgt prosessen fra ide til ferdig produkt. Dette vil bli formildet i en temporær utstilling i 1. etasje. Det vil være film, tekstplakater, kumlokk-modellen og det første prøvestøpet av Turi-kumlokk i jern, samt skisseutkastene på utstillingen. Fotografier og informasjon av modell og kumlokk, samt videoen kan sees på Digitaltmuseum.no fra 12. mai.

I forbindelse med kumlokk utstilling på Vitenfabrikken vil det være aktiviteter for barn hvor de blant annet kan designe og ved noen anledninger støpe sine egne små kumlokk. Utstillingen på Vitenfabrikken vil bli stående til 31. august 2016.

For kontakt på forhånd med kunstneren Turi Gramstad Oliver og bymiljø i Sandnes kommune Kjersti Ohr, ta kontakt med kunstnerisk prosjektleder Kristel Talv på telefon 992 23 299. For kontakt med Vitenfabrikken, ta kontakt med utstillingsleder Kristin Kverneland på telefon 982 56 535.