Idèverksted i høstferien: redesign

9. oktober 2023 - 13. oktober 2023
Vitenfabrikken, Storgata 28, 4303 Sandnes
Gratis for barn

«Redesign, redesign og redesign» – ekstrem forvandling av gamle klær

Det neste bærekraftige klesplagget ditt er kanskje det som henger i klesskapet ditt eller en i familien? Ta med dine eller andres gamle klær og gi dem en ekstrem forvandling. Ta med en besteforeldre, mamma eller pappa eller kanskje en venn? Du er også hjertelig velkommen til å komme alene, og du må gjerne komme flere dager!

Denne uken står kortreist redesign av klær i fokus. Vi “bygger om” på klær til både andre klær og andre ting hele uken på Vitenfabrikken! Tilbudet er gratis, men du må selv medbringe de tekstiler du vil jobbe med.

Vi har invitert noen flinke redesignere inn og tilbyr barn og unge fra ti til 20 år å komme med deres egne (eller andres) rene gamle klær, som kan bli ekstremforvandlet på Publikumsverkstedet på Vitenfabrikken i høstferien. Alle over ti år er velkommen. Voksne kan dog forvente å komme bakerst i køen mht. hjelp.

Fra 9.-13. oktober kl. 11.00-16.00

Vi tilbyr hjelp og veiledning hver dag:

  • Tilpasning og omsyning av klær til deg. Vi har flinke klesdesignere blandt oss veiledere, som vil kunne gi deg tips og veiledning til tilpasning og omsyning av klær til deg selv.
  • Mindre syprosjekter ut av av gamle tekstiler (f.eks. hatter, pannebånd, scruncies, luer, grytelapper, punge og vesker, tøydyr mm.)
  • Vinylkutting til redesign-syprosjekter
  • Robotsymaskiner
  • Håndsøm og -broderi
  • Gamle symaskiner og deres vedlikehold og bruk

Hver dag vil det også være fokus på et skaperverktøy:

Mandag 9/10 Introduksjon til robotsymaskiner

Vi gir opplæring i bruk av robotsymaskiner. De design som blir brodert kan bli brukt videre i andre syprosjekter i løpet av uken. Robotsymaskinene er tilgjengelige hver dag i løpet av uken. Medbring selv: Ensfarget bomullslerret eller lignende, som er større enn 20 x 20 cm (duk, gardin, håndklær, skjorte, skjørt, kjøkkenhåndklær)

Tirsdag 10/10 Introduksjon til vinylkutter

Vi gir opplæring i å lage egne design, som kan bli trykt på forskjellige klesplagg. Medbring selv: en gammel T-skjorte, en genser eller bukser eller lignende.

Onsdag 11/10 Handlenett

Vi syr og designer handlenett med rester av vanlig vinyl til klær og rester av refleks-vinyl klippet med saks eller vinylkutter. Med refleksvinyl gjør handlenettene oss mer trafikksikre. Medbring selv: Gardiner, duker, sengeklær

Torsdag 12/10 Små vesker

Vi syr små vesker. Det kan være enkle snorepose-vesker eller mer kompliserte Medbring selv: Forskjellige tekstiler – ikke for tykke.For eksempel: Gardiner, duker, sengeklær

Fredag 13/10 Tøydyr

Vi syr tøydyr av forskjellige stoffrester.  Medbring selv:Ta gjerne med skjorter eller lignende tynne stoffer.

18. oktober kl. 15.00-17.00 Smykkeverksted

Lær å lage  smykker med teknikken “wirewrapping”. Med den kan du lage små steiner (uten hull) om til smykker. Ta gjerne med steiner selv. Vi kan også bruke perler og laserkutteren om det er ønsket.

25. oktober kl. 15.00-17.00 Tinnstøping

Vi lager avtrykk i støpesand og støper i tinn. Tingene vi støper er i smykkestørrelse. Ta gjerne med små ting som du tror vil egne seg til avstøping.