Skal dere ta merke innen astronomi eller ønsker dere temamøter?

Besøket kan kombineres besøk i planetariet og utforske våre interaktive utstillinger. Vi kan også tilby hefte for besøk på planetstien som starter i Sandvedparken.

Vitenfabrikken ligger i Storgata 28 i Sandnes. Lett å nå med buss og tog. Det er gode parkeringsmuligheter i nærheten.

Onsdager har vi kveldsåpent fra kl 15 til kl 20.  Spesialpris inngang: kr 30 for speidere, speidere lederne går gratis. Vi trenger forhåndsbestilling om ønsket opplegg, send epost til vitenfabrikken@jaermuseet.no. Vi kan sende faktura men da må vi få tilsendt fakturaadresse i forkant.  Hvis den enkelte speider betaler vil vi be om at en betaler samlet for gruppen ved ankomst.

En stjernevisning går gjennom;

• Kunne finne nord ved hjelp av stjernene.
  • Pek ut åtte stjernebilder på himmelen og kjenn navnet på dem.
  • Lær deg minst to forskjellig sagn/mytologiske fortellinger knyttet til stjernebildene.
  • Når er vår- og høstjevndøgn, og hva er det?
  • Fortell hvordan jorda roterer, og forklar hvorfor det veksler mellom dag og natt. Forklar årstidenes vekslinger ut fra jordas bevegelse omkring sola.
  • Lær om månens bevegelse omkring jorda, og hvorfor det blir flo og fjære.
  • Lær om vår galakse, Melkeveien. Nevn navnet på to andre galakser.

Solsystemet ligger i Sandnes

Kombiner gjerne besøket med Planetstien som starter Sandvedparken, dere kan ta deler eller hele stien. Det finnes et aktivitetshefte med spørsmål og kart som kan hentes i resepsjonen på  Vitenfabrikken.

Sola er ei stålkledd betongkule på 3.4 tonn som ligger i nordenden av Sandvedparken. Derfra kan du spasere sørover langs Storåna til alle planetene i solsystemet vårt. Planetstien finner du i Sandvedparken og Stokkelandsvatnet. Den gir en fornemmelse av avstandene i vårt solsystem. Planetstien i Sandnes er en kopi av vårt solsystem i målestokken 1:1 milliard. Går du en meter på stien, tilsvarer det 1 million kilometer i verdensrommet. Merkur ligger nærmest sola, 59.9 meter unna.

Fakta om planetene kan og lastes ned fra vår nettside: https://www.jaermuseet.no/vitenfabrikken/wp-content/uploads/sites/12/2015/09/Brosjyre_forslag_skisse.pdf