Skal dere ta merke innen astronomi eller ønsker dere temamøter?

Besøket kan kombineres besøk i planetariet og utforske våre interaktive utstillinger. Vi kan også tilby hefte for besøk på planetstien som starter i Sandvedparken.

Vitenfabrikken ligger i Storgata 28 i Sandnes. Lett å nå med buss og tog. Det er gode parkeringsmuligheter i nærheten.

Onsdager har vi kveldsåpent fra kl 15 til kl 20.  Spesialpris inngang: kr 30 for speidere, speidere lederne går gratis. Vi trenger forhåndsbestilling om ønsket opplegg, send epost til vitenfabrikken@jaermuseet.no. Vi kan sende faktura men da må vi få tilsendt fakturaadresse i forkant.  Hvis den enkelte speider betaler vil vi be om at en betaler samlet for gruppen ved ankomst.

Vitenfabrikken har også filmer som kan være aktuelle for de som skal ta merke i astronomi eller har interesse for romfart. Se våre nettsider for filmer som kan bestilles: Verdensrommet tur retur, Er det liv der ute?, Vann i verdensrommet, Sorte hull, Romfartens historie.

I planetariet er det flere former for formidling:

• Stjernevisninger, hvor en formidler forteller om stjernehimmelen sett fra jorden
  • Interaktive visninger, hvor publikum sammen med formidler reiser ut i universet
  • Fulldome-filmer om astronomi

Vi kan tilby følgende tema i vårt fantastiske planetarium

En stjernevisning som går gjennom;

• Kunne finne nord ved hjelp av stjernene.
  • Pek ut åtte stjernebilder på himmelen og kjenn navnet på dem.
  • Lær deg minst to forskjellig sagn/mytologiske fortellinger knyttet til stjernebildene.

En visning om »Jorda Vår» som går gjennom:

• Når er vår- og høstjevndøgn, og hva er det?
  • Fortell hvordan jorda roterer, og forklar hvorfor det veksler mellom dag og natt. Forklar årstidenes vekslinger ut fra jordas bevegelse omkring sola.
  • Lær om månens bevegelse omkring jorda, og hvorfor det blir flo og fjære.

En planetvisning som går gjennom:

• Vit navnene på planetene i riktig rekkefølge i forhold til sola.
  • Lær om vår galakse, Melkeveien. Nevn navnet på to andre galakser.

Solsystemet ligger i Sandnes

Kombiner gjerne besøket med Planetstien som starter Sandvedparken, dere kan ta deler eller hele stien. Det finnes et aktivitetshefte med spørsmål og kart som kan hentes i resepsjonen på  Vitenfabrikken.

Sola er ei stålkledd betongkule på 3.4 tonn som ligger i nordenden av Sandvedparken. Derfra kan du spasere sørover langs Storåna til alle planetene i solsystemet vårt. Planetstien finner du i Sandvedparken og Stokkelandsvatnet. Den gir en fornemmelse av avstandene i vårt solsystem. Planetstien i Sandnes er en kopi av vårt solsystem i målestokken 1:1 milliard. Går du en meter på stien, tilsvarer det 1 million kilometer i verdensrommet. Merkur ligger nærmest sola, 59.9 meter unna.

Fakta om planetene kan og lastes ned fra vår nettside: https://www.jaermuseet.no/vitenfabrikken/wp-content/uploads/sites/12/2015/09/Brosjyre_forslag_skisse.pdf