Februar 2019 kunne vi endelig åpne Abelloftet, en lærerik og spennende utstilling om matematikk

På loftet er det innredet med over 50 matematikkeksperiment og installasjoner. Så langt vi kjenner til er dette den største matematikkutstillingen i Norge.

Abelloftet er oppkalt etter Niels Henrik Abel, en internasjonal kjendis fra Finnøy. I hvert fall regnes han som en stjerne av folk som liker matematikk. Selv om han ikke ble eldre enn 26 år blir det sagt at Abel etterlot seg nok materiale til å holde matematikere opptatt i 500 år! Han hadde kanskje ikke hellet helt på sin side, men evnene hans i matematikk var blant de beste i verden!

Matematikk kommer fra gresk máthema som betyr vitenskap, kunnskap eller læring. Mathematikós betyr «glad i å lære».

En av hovedattraksjonene er et stort kaleidoskop som en kan gå inni, eller en kan se inn i fire mindre kaleidoskoper. Det er også tre pendelskrivere, masse speiling med geometriske figurer, matematiske puslerier og andre ting å utforske. Rommet skal føles litt som et «roteloft», med eksperiment som både skal være forståelige og overraskende.

I tillegg til en attraktiv utstilling, er det også lagt stor vekt på at rommet skal kunne brukes som arena for kurs og verksted for barnehager, skoler og næringslivet.

Abelloftet har blitt utviklet sammen med en fagruppe bestående av eksperter innen matematikk og formidling fra Universitetet i Oslo, NTNU, Naturfagsenteret og Vitensenteret i Trondheim.

Utstillingen er finansiert av egne midler, samt støtte fra Equinor som hovedsamarbeidspartner gjennom programmet Morgendagens Helter og Statnett som samarbeidspartner. Elever fra Vågen VGS har bidratt med å designe hovedveggen i utstillingen.

Abelloftet vil være åpent hver helg, og i skolens sommerferie. Skoleklasser og andre som ønsker å bruke Abelloftet på hverdager, kan ta kontakt for å booke besøket.

For mer detaljer, kontakt museumspedagog Marta Vassbø – mva@jaermuseet.no