Lommepark med biokull åpnet

Tirsdag 2. mai var det offisiell åpning av den nye Lommeparken utenfor Vitenfabrikken. Ordfører Stanley Wirak klippet snora til det som fremover blir en viktig formidlingsarena av biokull.

Ordfører Stanley Wirak klippet snora og åpner Lommeparken.

Sandnes kommune og den filantropiske organisasjonen Bloomberg har samarbeidet om biokull siden 2022. Som et ledd i dette samarbeidet, har Vitenfabrikken utarbeidet et nytt undervisningsprogram myntet på alle sjetteklassingene i Sandnes-skolen.

– Vi er utrolig stolte av at Bloomberg vil samarbeide med oss. Sammen skal vi gjøre både bruk og produksjon av biokull bedre kjent i befolkningen, og da passer det fint å starte med de yngste innbyggerne, sier avdelingsleder Jan Egil Gjerseth i Vann, avløp og renovasjon. 

Sandnes er én av syv byer fra Europa og USA som får støtte fra Bloomberg til å jobbe med videreutvikling av biokull. Kunnskapsformidling for små og store er sentralt i prosjektet, og Vitenfabrikken, som har barn og unge som sin hovedmålgruppe, er engasjert for å utvikle og gjennomføre undervisningen for Sandnes-elevene.

Sandnes kommune har produsert biokull i eget anlegg på Vatne siden 2018, og har høstet gode erfaringer. Under byggingen av byparken på Ruten ble det brukt biokull i alle blomsterbed. Det gjør parken til et av de største biokullområdene i verden. I forbindelse med Bloomberg-prosjektet har det blitt utarbeida et nytt demonstrasjonsområde for biokull også utenfor Vitenfabrikken. Dette området går også under navnet Lommeparken – det er en grønn lomme i bybildet. Det er plantet flere planter i parken, som etterhvert vil vokse seg grønne og fine. Det er også tilrettelagt for sitteområder i parken.

Den første gruppen med sjetteklassinger som fikk bli med på undervisningsopplegget, var fra klasse 6C ved Trones skole. Ordfører i Sandnes kommune, Stanley Wirak, foretok den offisielle åpningen av Lommeparken og gleder seg over at barn og unge i Sandnes skal lære mer om klimavennlige tiltak.

Noen bilder fra åpningen:

Kort om biokullproduksjon:

– Utmerket måte å sluttbehandle park- og hageavfall.

– Det blir skapt klimanøytral varme under forbrenningen.

– Karbon blir «låst» i biokullet, som dermed er godt egnet for langvarig karbonfangst.

– Biokullet forbedrer vekstforholdene i jorden for blomstre, planter, busker og trær.

Fakta om Bloomberg-prosjektet

I 2022 innledet Sandnes kommune samarbeid med den filantropiske organisasjonen Bloomberg Philanthropies om å videreutvikle biokull-satsingen i Sandnes. Målet med prosjektet er formidling av kunnskap og oppskalering av produksjonen: https://www.bloomberg.org/press/bloomberg-philanthropies-announces-mayors-challenge-winning-project-to-combat-climate-change-will-spread-to-seven-global-cities/

Les mer om biokull i Sandnes


Kontaktperson, Sandnes kommune: Jan Egil Gjerseth, telefon 994 64 212

Kontaktperson, Vitenfabrikken: Aina Fiskaa, telefon 975 70 439