Idéverkstedet – et gratis fritidstilbud

Idéverkstedet er et gratistilbud på Vitenfabrikken og finner sted på Publikumsverkstedet hver onsdag 15.00-17.00.

Idéverkstedet er en slags skaperklubb, men uten påmelding og man trenger ikke å være medlem. Så er du interessert i skaperverksted og er 10-13 år – så er dette noe for deg! (Hvis du er 13-20 år er du også velkommen)

Det er lov å ta med en voksen. Hver onsdag har et tema og vil bli annonsert som et arrangement på Facebook. Tilbudet er gratis for alle – både billett, materialer samt bruk av diverse verktøy. Det er et begrenset antall plasser alt etter hvilket tema kvelden har. Billetter utleveres i resepsjonen på Vitenfabrikken, de kan dessverre ikke forhåndsbestilles.

September

6. september kl. 15.00-17.00 Vinylkutting til design på T-skjorter og handlenett

På denne dagen fokuserer vi på bruk av vinylkuttere for å lage personlige trykk på T-skjorter og handlenett. For de som er kjent med prosessen, tilbyr vi også muligheten til å utforske mindre trykk på caps. Vi sørger for opplæring i bruk av vinylkutterne.

13. september kl. 15.00-17.00  Pannekakeroboter

Denne kvelden skal vi ha det moro med de to pannekakerobotene våre, og deltakerne vil få muligheten for å nyte digitalt tegnet pannekaker. Det vil også bli mulighet for å designe egne pannekaker. Dette vil skje i kafeen på Vitenfabrikken i løpet av aktiviteten.

20. september kl. 15.00-17.00  Bli kjent med laserkutteren

På denne dagen vil vi introdusere deg for den store laserkutteren på Makerspace. Du får sjansen til å lage et nybegynnerprosjekt, for eksempel en nøkkelring, et smykke eller et skilt. Vi vil benytte det gratisprogrammet Inkscape for å designe produktene, og veiledning vil være tilgjengelig etter behov.

Hvis du allerede har erfaring med laserkutteren, har du muligheten til å utforme ditt eget prosjekt og få assistanse underveis.

27. september kl. 15.00-17.00 Design dine egne papirklistermerker med kunstig intelligens og vinylkutter

Vi benytter kunstig intelligens (AI) til å generere bilder, som deretter blir omformet til papirbaserte klistremerker. Om ønskelig, er det også en mulighet for å håndtegne egne klistremerker. For å kunne fortsette prosessen hjemme, vennligst ta med innloggingsinformasjon for Google-kontoen din (gmail og passord).

Oktober

4. oktober kl. 15.00-17.00  Vinylkutting til design på T-skjorter og handlenett

På denne dagen fokuserer vi på bruk av vinylkuttere for å lage personlige trykk på T-skjorter og handlenett. For de som er kjent med prosessen, tilbyr vi også muligheten til å utforske mindre trykk på caps. Vi sørger for opplæring i bruk av vinylkutterne.

Høstferien 9. – 13. oktober

«Redesign, redesign og redesign» – ekstrem forvandling av gamle klær

Det neste bærekraftige klesplagget ditt er kanskje det som henger i klesskapet ditt eller en i familien? Ta med dine eller andres gamle klær og gi dem en ekstrem forvandling! Ta med en besteforeldre, mamma eller pappa eller kanskje en venn? Du er også hjertelig velkommen til å komme alene! Det er lov å komme mer enn en dag, hvis det er plass er du velkommen alle 5 dager!

Denne uken står i kortreist redesign av klær. Vi “bygger om” på klær til både andre klær og andre ting hele uken på Vitenfabrikken! Tilbudet er gratis, men du må selv medbringe de tekstiler du vil jobbe med.

Vi har invitert noen flinke redesignere inn og tilbyr barn og unge fra 10 til 20 år å komme med deres egne (eller andres) rene gamle klær, som kan bli ekstremforvandlet på Publikumsverkstedet på Vitenfabrikken i høstferien. Alle over 10 år er velkommen! Voksne kan dog forvente å komme bakerst i køen mht. hjelp.

Fra 9.-13. oktober kl. 11.00-16.00

Vi tilbyr hjelp og veiledning hver dag:

  • Tilpasning og omsyning av klær til deg. Vi har flinke klesdesignere blandt oss veiledere, som vil kunne gi deg tips og veiledning til tilpasning og omsyning av klær til deg selv.
  • Mindre syprosjekter ut av av gamle tekstiler (f.eks. hatter, pannebånd, scruncies, luer, grytelapper, punge og vesker, tøydyr mm.)
  • Vinylkutting til redesign-syprosjekter
  • Robotsymaskiner
  • Håndsøm og -broderi
  • Gamle symaskiner og deres vedlikehold og bruk

Hver dag vil det også være fokus på et skaperverktøy:

Mandag 9/10 Introduksjon til robotsymaskiner

Vi gir opplæring i bruk av robotsymaskiner. De design som blir brodert kan bli brukt videre i andre syprosjekter i løpet av uken. Robotsymaskinene er tilgjengelige hver dag i løpet av uken. Medbring selv: Ensfarget bomullslerret eller lignende, som er større enn 20 x 20 cm (duk, gardin, håndklær, skjorte, skjørt, kjøkkenhåndklær)

Tirsdag 10/10 Introduksjon til vinylkutter

Vi gir opplæring i å lage egne design, som kan bli trykt på forskjellige klesplagg. Medbring selv: en gammel T-skjorte, en genser eller bukser eller lignende.

Onsdag 11/10 Handlenett

Vi syr og designer handlenett med rester av vanlig vinyl til klær og rester av refleks-vinyl klippet med saks eller vinylkutter. Med refleksvinyl gjør handlenettene oss mer trafikksikre. Medbring selv: Gardiner, duker, sengeklær

Torsdag 12/10 Små vesker

Vi syr små vesker. Det kan være enkle snorepose-vesker eller mer kompliserte Medbring selv: Forskjellige tekstiler – ikke for tykke.For eksempel: Gardiner, duker, sengeklær

Fredag 13/10 Tøydyr

Vi syr tøydyr av forskjellige stoffrester.  Medbring selv:Ta gjerne med skjorter eller lignende tynne stoffer.

18. oktober kl. 15.00-17.00 Smykkeverksted

Lær å lage  smykker med teknikken “wirewrapping”. Med den kan du lage små steiner (uten hull) om til smykker. Ta gjerne med steiner selv. Vi kan også bruke perler og laserkutteren om det er ønsket.

25. oktober kl. 15.00-17.00 Tinnstøping

Vi lager avtrykk i støpesand og støper i tinn. Tingene vi støper er i smykkestørrelse. Ta gjerne med små ting som du tror vil egne seg til avstøping.

Sandnes skaperfestival 28. oktober 

Skaperverkstedet sprer seg ut med kjekke skaperaktiviteter på alle etasjene på Vitenfabrikken. Huset er fylt med aktiviteter, som dere vil kjenne igjen fra Idéverkstedet. Det er gratis inngang for alle under 20 år.