Velkommen til en kjekk helg!

Vi fokuserer på kaleidoskop, vær med å lage din egen.
12. juni - 13. juni
Storgata 28, 4307 Sandnes
Vanlig inngangspris

Vitenfabrikken har flere etasjer med spennende utstillinger og installasjoner. Vi inviterer store og små til å få lærerike og gøyale opplevelser hos oss.

Vitenfabrikken er et stort bygg med god plass. Grunnet smittevern er et par installasjoner stengt, men og det vil likevel være mange spennende utstillinger, eksperiment og aktiviteter å utforske for barn i alle aldre, foreldre og besteforeldre. Her kan du lese mer om de ulike smitteverntiltakene.

Har du sett det store kaleidoskopet vi har på Abelloftet?  Den er så stor at du kan gå inn i den!  Ta kule bilder eller filmsnutter og legge ut.  Vi skal også ha publikumsaktivitet der du kan lage en kul kaleidoskop, og du kan kjøpe sett i butikken for å lage flere hjemme.  Denne typen kaleidoskop er det ikke mange som har, og du kan se på hvilken som helst objekt og få en kul effekt!

Visste du at kaleidoskopet er et optisk instrument og et leketøy? Det besto opprinnelig av en spesielt konstruert speildel og et større antall fargede biter av tre eller plast. Nyere varianter gir samme type effekt, men er annerledes utformet. Speilene er spesielt tilskåret og tilpasset slik at en ser et heksagon ved å titte i den ene enden. De fargede bitene kan ristes på slik at de sprer seg i stadig nye mønstre. Et felt av skopet viser egentlig bare en vinkel på 60 grader i den andre enden. På grunn av speileffektene vil en se en snøkrystallformet sekstakket stjerne.

Planetariet er en av hovedattraksjonene på Vitenfabrikken. Her går du inn i en kule, lener deg tilbake og kan bli med på en reise ut til universet – til stjerner og planeter. Hver dag er det fem ulike visninger i Planetariet, tilpasset ulike aldre og interesser. Planetariet er inkludert i inngangsbilletten, men du må reservere plass i resepsjonen ved ankomst.

Fysikkshow med høyt(t)trykk er et lærerikt og gøy show der våre verter eksperimenterer og viser frem ulike typer trykk. Litt smell og røyk må regnes med. Fysikkshow er inkludert i inngangsbilletten, men du må reservere plass i resepsjonen ved ankomst.

Ellers på Vitenfabrikken er det flere spennende utstillinger: på det magiske Abelloftet blir store og små begeistret over de 50 ulike eksperiment og aktivitetene – lag kunst med en harmonograf, studer speilbilder i kaleidoskopet og se om du finner den sorte kulen blant mange tusen gule!

Domino og kulebanen er et gøyalt område – se om du klarer lage den lengste dominobanen du noen sinne har bygget! Og så er det gøy å frakte varer i havna, og jobbe i krambua.

Mange liker seg også godt i Øglænd-utstillingen. Her kan du studere sykler og tempoer, og til og med få deg en kjøretur gjennom gatene i Sandnes.

Kafe Hjerneføde

Kaféen har et sunt og godt utvalg for liten og stor. Her kan du lade opp batteriene før du fortsetter å utforske utstillingen!

Butikken

Stappfull av kjekke varer. Du kan for eksempel kjøpe med deg et kaleidoskopsett og utforske videre hjemme. Vi har også en rimelig og informativ bok om gauker og leire så du kan lære mer om Sandnes by sin historie.  Vi har mange aktivitetssett med forskjellige tema, bøker, og kule ting til voksne.  Følg med på vår nettside for å se noen av de nye produktene vi får inn regelmessig.

Åpningstider:

Lørdag og søndag kl. 11-17

Bestill billett i forkant her.