Oppgavene til kodeknekkeren 2023

Går du på videregående skole i Rogaland og vil vinne 20.000 kroner til klassen din? Oppgavene for Kodeknekkeren 2023 er nå publisert og du finner de lengre nede i denne teksten.

Klarer du løse koden som trengs for å åpne safen? Bli med i Kodeknekkeren 2023!

På Vitenfabrikken står det gamle pengeskapet fra Øglændfabrikken. Der ligger det 20.000 kroner. Årets kodeknekker er en virkelig kodeknekkeroppgave der klassen må vise kunnskap for å klare oppgaven. Klarer din klasse å knekke koden, er dere med i finalerunden om å åpne safen på Vitenfabrikken og vinne de 20.000 kronene som ligger der!

Klassen skal levere svaret på hver av de seks tipsene, i tillegg til den krypterte koden. De klassene som leverer inn kode og svar, eventuelt flest riktige svar, blir invitert til Vitenfabrikken onsdag 15. mars 2023 for å løse de siste oppgavene. Klassen som først har riktig svar på de siste oppgavene klar, vinner pengene.

Konkurranseregler:

  • Matematikk-konkurransen er for klasser i de videregående skoler i Rogaland
  • Vi definerer en klasse som en klasse/gruppe med timeplanfestet undervisning. Er det spørsmål om hvem som kan delta, ta kontakt med konkurranseansvarlig.
  • Klassen må sende inn et samlet svar som hele klassen står bak innen kl. 23.59, 19. februar 2023
  • Enkeltpersoner kan ikke delta i konkurransen, men er selvsagt velkomne til å prøve seg på oppgavene
  • Den eller de klassene som har svart riktig, blir invitert til Vitenfabrikken onsdag 15. mars til finalerunden. Her må dere løse flere oppgaver med ulike matematiske utfordringer for å finne koden til safen.
  • Klassene som blir invitert til finalen, må på forhånd peke ut fire repsententanter som skal løse oppgavene for klassen.
  • Den klassen som først leverer svar på oppgavene, får lov til først å prøve sin koderekke på safen. Lykkes de, er de vinnerne. Skulle de ikke lykkes er det neste klasse som får prøve seg.

Årets oppgave

I Jærmuseet sine samlinger har det dukket opp et gammelt dokument. Det er skrevet av en handelsreisende som reiste rundt i Europa og samlet rikdom. Våre konservatorer mistenker at dokumentet inneholder skjulte hint om skattene han samlet. Mens våre konservatorer jobber iherdig med å transkribere dokumentet publiseres orginalen nedenfor her..  

«Vi forventer at våre eksperter har transkribert dokumentet i slutten av uke 5 (5. februar). Da vil også den transkriberte teksten publiseres her, men vi regner med det er stor interesse for å prøve å knekke koden allerede nå», uttaler Per Inge Bøe, avdelingsdirektør for Samling og Dokumentasjon i Jærmuseet

Last ned årets oppgave: Kodeknekkeren2023 oppgaver 

Oppdatering 5. februar: Transkribert dokument Kodeknekkeren2023 oppgaver

Svarskjema

Svarskjema via denne lenken må benyttes.

Spørsmål?

Konkurranseansvarlig er Fredrik Motland Kirkemo. E-post: fmk@jaermuseet.no / telefon 971 69 317.

Oppgavene har i 2023 blitt laget av den portugisiske matematikeren Thiago Hirth. Thiago vil være til stede onsdag 15. mars. Han har blitt inspirert av tidligere oppgaver, som ble laget av Mike Naylor og Roger Antonsen.

Tidligere vinnere er elever fra Tryggheim vgs, Vardafjell vgs, Kongsgård vgs, St. Olav vgs og Sandnes vgs.

Kodeknekkeren er mulig å gjennomføre takket være økonomisk støtte fra Equinor Morgendagens Helter.