Jon Fosse: Eg er vinden

15. september 2020 20.00-21.30
Tungenesveien 217
250,-

Vi setter for første gang opp teater på Tungenes fyr. Det skjer med et stykke av Norges mest spilte dramatiker etter Ibsen. Jon Fosses 60-års jubileum ble behørig markert i fjor, og Det norske Fosse-kompaniet så dagens lys. Nå kommer de til oss for å framføre Eg er vinden.

Hvordan forklare til noen nær deg at du ikke orker å leve lenger? Hvordan sette ord på noe som du ikke engang klarer å forklare for deg selv? I stykket Eg er vinden, skrevet av Jon Fosse, får vi innblikk i et møte mellom et selvmordsoffer, Den eine, og en pårørende, Den andre. Vi møter karakterene i en båt på et hav som alltid står i fare for å blåse opp. Omringet av noe større enn dem begge, sitter de i båten med hverandre som eneste faste holdepunkt, og prøver å finne tilbake til hvordan livet pleide å være. Men i samtalene mellom Den eine og Den andre, mister de begrep om hva som er fortid og hva som er fremtid. Kommer Den eine til å ta livet sitt? Har han alt gjort det? Eller er vi fanget i et uklart landskap der fortid og fremtid, liv og død, eksisterer samtidig?

I Norge tar over 500 personer livet sitt hvert år, og selvmordstallene har vært uforandret de siste 25 årene. Vi ønsker med denne forestillingen å starte en samtale om et tema som er så betent, at det så sent som i 2006 var regler mot å omtale det i norske medier overhodet. Når vi ikke tør å snakke om psykisk helse, mister vi også evnen til å gjøre det. Det er blant annet dette som problematiseres i Eg er vinden, mellomrommet som oppstår mellom karakterene gjennom deres manglende evne til å sette ord på det vanskelige. Men det er i denne miskommunikasjonen at en humoristiske dynamikk mellom karakterene oppstår. Det er med denne tragikomiske ordvekslingen, dette håpløst humoristiske, at man får se to karakterer kjempe for å forstå hverandre, på tross av at de på mange måter alt har mistet hverandre.

Tekst: Jon Fosse
Regi/manusbearbeidelse: Maud Monceyron Jonassen
Skuespillere: Peter Kolbjørnsen og Maud Monceyron Jonassen
Musiker: Tobias Wam Grønborg

Det norske Fosse-kompaniet er dedikert til Jon Fosses dramatikk, med kontor og hjemmescene i Præstgar’n i Snertingdal. Ved hjelp av lokale og nasjonale kunstnere, har kompaniet som mål å være et regelmessig kulturtilbud av høy kvalitet for regionen.

Billetter finner du her.