DFS. Olympia Meise

DFS. Olympia Meise er et tysk seilfly designet i 1938. Flyet har en meget enkel konstruksjon i tre, finer og duk. Olympia Meise ble utviklet med tanke på deltakelse i de olympiske leker i Finland i 1940. Grunnet utbruddet av andre verdenskrig ble det dessverre ikke noe av flyets olympiske deltakelse.

Under olympiaden i Berlin i 1936 foreslo den Olympiske Komité å innføre seilflyvning som ny konkurranseform. På bakgrunn av dette ble forberedelser for seilflyvning som konkurransegren til Olympiaden i Finland i 1940 startet. Det ble raskt besluttet at alle deltakere skulle benytte samme fly. Dette førte til en internasjonal konstruksjonskonkurranse for å finne et verdig seilfly. Under den ukelange prøveflyvningen ved flyplassen Sezze ved Roma gikk DFS. Olympia Meise seirende ut av konkurransen ovenfor de fire andre flyene. I tillegg til sin enkle konstruksjon, hadde flyet gode flyegenskaper. Dette var de to viktigeste faktorer til at flyet fikk fire av de seks stemmene når vinneren av konstruksjonskonkurransen skulle kåres.

Museets fly
Før krigsutbruddet kom enkelte DFS. Olympa Meise importert til Norge av sivile aktører engasjert i det nasjonale seilflymiljøet. Ved den tyske invasjonen av Norge 9. april 1940 tok all sivil flygning brått slutt. Innledningsvis var all sivil flygning forbudt i det okkuperte Norge. Etter hvert konfiskerte Nasjonale Samling (NS) enkelte seilfly fra private eier. Da restriksjonen for sivile flygning ble noe redusert vinteren 1940/41 ble noen av disse seilflyene tatt i bruk av sine nye eiere. Ved opprettelsen av Hirdens Flyavdeling i 1941 økte seilflyaktiviteten jevnt og trutt i Norge. Hirdens Flyavdeling skiftet raskt navn til Hirdens Flykorps. Påsken 1942 gjennomførte Hirdens Flykorps sin første treningsleir med 21 unge seilflyelever. Til å starte med var alle seilfly i Hirdens Flykorps merket med Solkorset på roret. Mot slutten av 1943 ble Solkorset byttet ut med markeringene de norske militærflyene hadde brukt før krigen, og fremdeles brukte i Canada, rødt, hvit, blått, hvit og rødt. Museets fly er et av seilflyene brukt av Hirdens Flykorps under den tyske okkupasjonen av Norge.