Sommaren på Jærmuseet

Skal du bruka sommarferien i Rogaland? Då kan kanskje eit besøk til eit av våre museum, vera eit godt tips.

Eit besøk på eit av våre ti sommaropne museum vil gje innsikt i den jærske historia gjennom interaktive utstillingar og aktivitetar, like gilde for store som små. Opplev forrykande show, besøk dyra på garden, «snurr» dikt, studer militære og sivile fly, gå opp i fyret og finn ut koss fyrvaktaren budde, eller nyt utsika og roen i dei gamle gardstuna som fortel om livet på Jæren i eldre tid. Sjå nedanfor for detaljar om det enkelte museet, program og opningstider i sommar.

Vitenfabrikken

På Vitenfabrikken vil det kvar dag heile sommarferien vera ulike show og aktivitetar. Vitenfabrikken sin unike attraksjon, Planetariet, vil ha fleire ulike visningar kvar dag, i tillegg er det Fysikkshow, demonstrasjon av Tesla-Coil og ulike familieaktivitetar. Den magiske matematikkutstillinga på Abelloftet vil vera open. Her er over 50 ulike matematikkeksperiment som utfordrar både liten og stor. Gå her for full oversikt over sommarprogrammet. Ope tysdag – laurdag kl. 11.00 – 16.00, sundag kl. 12.00 – 17.00. Stengt måndag.

Vitengarden

På Vitengarden er det utstillingar ute og inne knytta opp til ulike tema om lanbruk, matproduksjon og dei grøne naturvitskapane. Garden er ein gild stad å vera, her får du kome tett på mange ulike dyr og hoppe i høyet. I den nye utstillinga Sauen kan dei små prøva seg som dyrleger i småfeklinikken. Vitengarden har óg ei av dei største samlingane av traktorar og landbruksreiskap i landet. I utstillinga «Traktorliv» får du sjå 30 traktorar frå ulike tidsepokar. Ope måndag – fredag kl. 10.00 – 16.00, sundag kl. 12.00 – 17.00. Stengt laurdag.

Tungenes fyr

Tungenes fyr ligg i Randaberg, heilt på nordspissen av Jæren. I over 150 år har fyret markert innseglinga til Stavanger. Tungenes fyr er eit eigna turmål. Her kan du sjå storslått natur, få omvising på fyret og nyta heimelaga kaker og ein kopp kaffi i kafèen etterpå. Ope måndag – sundag kl. 12.00 – 16.00

Flyhistorisk museum Sola

Flyhistorisk museum Sola ligg like ved Stavanger lufthavn, Sola. Her får du sjå ei imponerande samling av over 30 fly samt fleire gjenstandar. Det nyaste flyet i utstillinga er Messerschmitt Bf 109, som for 30 år sidan vart «fanga» av ein reketrålar i Sirevåg. Sidan då er det lagt ned over 26.000 dugnadstimar i restaureringa av flyet. Ope tysdag – sundag kl. 12.00 – 16.00. Stengt måndag.

Torpedoverkstedet

Torpedoverkstedet ligg like ved Flyhistorisk Museum Sola. Her er utstillinga «Fortellinger fra andre verdenskrig» som opna for første gong i juni. Her vert krigen formidla gjennom eit utval personar med lokalhistorisk tilhøyre. Personhistoriane har óg forgreiningar ut i den store vera. Ope tysdag – sundag kl. 12.00 – 16.00. Stengt måndag.

Garborg-anlegga

Jærmuseet har tre stader der du kan bli betre kjent med forfattarparet Arne Garborg (1851-1924) og Hulda Garborg (1862-1934):

• Garborgsenteret er eit interaktivt museum og besøkssenter. Her skal du ikkje bare sjå og lytta, men vera kreativ, konkurrera og løysa oppgåver. På denne måten vert du kjent med ekteskapet til Arne og Hulda Garborg, men òg med språk, demokrati, litteratur, modernitet og tradisjon, media, livs- og samfunnsyn. Ope måndag, tysdag, onsdag, fredag kl. 10.00 – 15.00, torsdag kl. 13.00 – 18.00
  • Garborgheimen er Arne Garborg sin barndomsheim. Eit stilreint, godt bevart jærhus med innreiing og møbler frå 1850-åra. Ope alle dagar i juli kl. 12.00 – 17.00.
  • Knudaheio er Arne Garborg sin sommarstove ved Undheim. Han reiste hit for å skriva nesten kvart år frå huset stod ferdig i 1899 til han døydde i 1924. På Knudaheio er det fantastisk utsikt over Låg-Jæren. Her kan du òg gå opp til det kjente stein-hovudet «an Aadne». Ope alle dagar i juli kl. 12.00 – 17.00.

Grødaland

Grødaland er eit av dei finaste og best bevarte gardsanlegga i Rogaland – ein typisk sjøgard med flott utsyn mot havet i vest. Ope sundagar kl. 12.00 – 16.00.

Limagarden

Limagarden er fjellgarden i Gjesdal, eit gardstun med bygningar frå 18700-1939. Garden ligg i eit gammalt og vakkert kulturlandskap like utanfor Ålgård. Ope sundagar kl. 12.00 – 15.00.