Terje Benjamin Johansen

Jagerflyger på 1960- og 1970-tallet

Terje Benjamin Johansen ble født i 1945 og vokste opp i Trondheim. Han minnes at han i sin tidlige barndom lot seg fascinere av flyene som han rett som det var kunne observere og byen og Trondheimsfjorden. Det tok ikke lang tid før Terje var helt hektet på fly. Flybøker ble lånt i raskt tempo fra byens bibliotek og seilflykurs ble etterhvert gjennomført takket være stipend fra Luftforsvaret. Deretter fulgte opptaksprøver og uttaksflygning på Flyskolen i 1965, før veien gikk videre til Craig Air Force Base i Alabama hvor Terje var eneste nordmann på kullet.

På Craig Air Force Base gjennomførte Terje det ordinære utdanningsløpet for vordende jagerflygere på T-41, T-37 og T-38 før han i februar 1968 mottok den etterlengtede flyvingen. Deretter gikk veien videre til Sola og 718 skvadron hvor han med et nødskrik rakk å få instrumentsertifikatet ved hjelp av T-33 T-bird, før den aldrende flytypen ble erstattet med F-5 senere det samme året. Ironisk nok var 718 skvadron på Sola, som hadde rollen som en skoleavdeling, den siste skvadronen i Luftforsvaret til å motta F-5…

Etter oppholdet på Sola ble Terje postet til 338 skvadron på Ørland som operativ jagerflyger på F-5. Etter halvannet år her gikk veien videre til Luftkrigsskolen.  Ved fullføringen av Luftkrigsskolen i 1971 søkte han seg til 331 skvadron som fløy F-104G Starfighter ut fra Bodø. Her ble han værende frem til han la den militære flygerkarrieren på hylla til fordel for en jobb i Braathens ved årsskiftet 1978/79.

Terje Benjamin Johansen ble intervjuet sammen med Rolf Hovd av Sondre B. Hvam (konservator nmf og ph.d-stipendiat ansatt i Jærmuseet) 5. mars 2020.