Sesongåpning på flymuseet!

Førstkommende søndag, 4. mai, åpner Flyhistorisk Museum Sola atter en gang sine dører for publikum. Den siste uken har entusiaster fra museets venneforening og ansatte i Jærmuseet stått på gjennom hele dagen for å klargjøre museet til årets åpning. Denne uken ble to større gjenstander møysommelig plassert i museets utstilling.

Bakdøren til museets legendariske Convair CV-440 Metropolitan har fått ny adkomstvei, en flytrapp fra Braathens SAFE. Flytrappen ble donert museet sist høst av en giver på Lista.

Museet har dessuten fått et klenodie i verdensklasse på plass i utstillingen denne uken, bakparten til det tyske bombeflyet Heinkel He 115! Dette er èn av de fem hovedseksjonene til det tyske andreverdenskrigsflyet museet hevet fra Hafrsfjord sommeren 2012. Høsten 2013 ble seksjonen grundig rengjort og konservert. Den ble så midlertidig flyttet til et hjørne i hangaren. Denne uken ble seksjonen omsider omplassert til det som skal være dens faste plass i utstillingen den kommende tiden.

Ettersom museets utstillingshangar har blitt mer enn fylt opp av fly siden museets grunnleggelse i 1984 var det ikke gjort på en-to-tre å plassere disse to gjenstandene i utstillingen. For å rydde vei til plasseringen av Braathenstrappen og Heinkelens haleseksjon måtte man flytte på ikke mindre enn fem fly, to av dem måtte flyttes helt ut av hangaren. Man måtte også flytte nesten et dusin flymotorer. Til tross for at timene gikk og marginene på hver side av flyene ofte ikke var mer enn 2-3 centimeter endte man dagen mer eller mindre der man hadde planlagt.

Det siste året har man dessuten malt hele hangargulvet i museets utstillingshall, en flate på omkring 3000 kvadratmeter! Det gråe underlaget er med dette byttet ut med et hvitt underlag. Dette øker helhetsinntrykket av både museet og de enkelte flyene vesentlig!

Vi har åpent hver søndag fra 4. mai til og med 22. juni fra klokken 12:00 til 16:00. Fra 24. juni til og med 17. august har vi åpent hver dag, utenom mandager, til samme tid! Deretter har vi åpent søndagene fra 24. august til og med 30. november. Museet tar dessuten imot forhåndsbestilte gruppebesøk gjennom hele året.

Med dette sier vi velkommen til Flyhistorisk Museum Sola for 2014-sesongen!