Odd Gilboe

Jagerflyger på 1960-tallet

Odd Gilboe ble født i Trondheim i juni 1940 og ble tidlig lidenskapelig interessert i alt som hadde med fly å gjøre. Etter å ha fullført realskolen var det første han gjorde å søke på Flyskolen. Ting gikk unna og Odd ble kalt inn til opptaksprøver like etter at han hadde fylt 18 år. Deretter gikk veien videre til Værnes hvor han bestod alle prøvelser og ble plukket ut for å starte flygerutdanningen i Canada.

Etter en viss venteperiode på ledig kapasitet ved flyskolene i Canada, ble han sendt over Atlanteren til Centralia utenfor London Ontario for å starte utdanningen i mai 1959. På Centralia gjennomførte han blant annet språkskole og i underkant av 25 timer på Chpmounk.  Deretter fulgte elementær trening på Pennhold og avansert trening Portage la Prairieog.

Etter at Odd fikk vingen sin i september 1960 var han og tre norske klassekameratene så heldige at de ble sendt til USA for å gjennomføre skyte/våpenskole på Luke Air Force Base utenfor Phenix Arizona. Først på T-33 deretter F-86F Sabre. Her var det i tillegg anledning til instrument-trening på T-33 i helgene på frivillig basis. Perioden i USA ble et høydepunkt i utdannelsen.

Etter to års utdanning i Canada og USA gikk veien tilbake til Norge i mai 1961. Han og de tre klassekompisene ble deretter beordret til 331 skvadron hvor de begynte å fly F-86F Sabre fra Bodø i juli 1961. Her minnes han spesielt den høye beredskapen og planleggingen av oppdrag i forbindelse med cubakrisen i 1962. Deretter var hverdagen ved 331 skvadron preget av stor rullering og utbytting av mannskaper ettersom det hadde blitt bestemt at skvadronene våren 1963 skulle bli den eneste norske avdelingen oppsatt med F-104G Starfighter.

Av ulike grunner tok det ikke lang tid før Odd var den eneste fra sitt kull som var igjen ved 331 skvadron. Med dette fikk Odd æren av å være blant de 13 første flygerne i Luftforsvaret til å fly Starfighteren. Etter teknisk kurs med amerikanske instruktører og en periode på Værnes med lånte F-86F for flytrening, mottok 331 skvadron sine første F-104G og utsjekk av flygere startet opp i august. Grunnet forsinket leveranse av toseters-fly, foregikk utsjekk på enseters fly ved hjelp av en erfaren amerikansk instruktør i et følge-fly. En avgjort spennende periode.

Fra august 1963 frem til han gikk ut av Luftforsvaret til fordel for en flygerjobb i SAS i september 1966 fløy Odd i 331 skvadron. Gjennom hans tre år med Starfighteren i 331 skvadron, ble flytypen benyttet som en multi-rolle-jager. Dette står i sterk kontrast til den rendyrkede avskjæringsrollen Starfighteren ble øremerket til like etter at Odd forlot 331 skvadron og Luftforsvaret..

Odd Gilboe ble intervjuet av Sondre B. Hvam (konservator nmf og ph.d-stipendiat ansatt i Jærmuseet) 5. mars 2020.