Flyet som krasjlandet på Kvitanosi tredje juledag var et tysk maritimt rekognoserings- og bombefly av typen Focke Wulf Fw 200 Condor. Med en lengde på 23,5 meter og et vingespenn på 33 meter var Condor et av de største flyene tyskerne opererte under andre verdenskrig. Etter den tyske invasjonen av Sovjetunionen sommeren 1941 ble et større antall Condor tatt i bruk for å rekognosere de store havområdene i Nord-Atlanteren for å oppdage de allierte konvoiene på deres vei fra USA og Storbritannia til det nordlige sovjet med krigsviktig utstyr og våpen.
Utgangspunktet for de fleste tokta fra Norge var Værnes ved Trondheim. Ofte fulgte flyene ei rute som tok dem til Island via Shetland og deretter nordover mot grensa for pakkisen før maskinene returnerte til Værnes etter 10-15 timer i lufta. Da et tysk Condor-fly returnerte fra oppdrag over Nordsjøen 27. desember 1942 forhindret tett tåke og snødriv landing på flyets hjembase på Værnes. Det ble derfor omdirigert til flybasen på Sola. Etter å ha kommet ut av kurs på vei mellom Værnes og Sola krasjlandet maskinen nær toppen av fjellet Kvitanosi i Voss Kommune.
Av flyes seksmanns store besetning var det kun flyets telegrafist, underoffiser Walter Schwartz og mekanikker sersjant Fritz Albrech, som kom fra den brutale krasjlandingen med livet i behold. Etter å ha tilbragt natten om bord i den kalde og maltrakterte flykroppen startet de en strabasiøs ferd ned fra fjellet påfølgende dag. Det tok ikke lang tid før de to overlevende mistet hverandre. Etter hvert ble begge reddet av tyske soldater i samarbeid med lokalbeboende nordmenn.
For å finne ut mer om denne interessante hendelsen anbefaler vi et besøk på Flyhistorisk Museum Sola. I hele sommer kommer museet til å formidle flyets og dets dramatiske historie gjennom utstillingen Condoren på Kvitanosi.
Utstillingen er formet som en flyving. Innimellom spanta finner man skjermer med opplysninger, ymse deler fra flyet og restaureringa, og en modell av flyet.