Nordsjøflyvningen 100 år


Tryggve Gran logo30. juli 1914 står som en merkedag i norsk, så vel som lokal, fly- og luftfartshistorie. Like før klokken 17:30 landet den norske polar- og flypioneren Tryggve Gran sin Blériot XI på Maleneset i Klepp på Jæren. Fire timer og ti minutter tidligere hadde han tatt av fra Cruden Bay i Skottland med kurs østover. Da han mot alle odds satte den spinkle flyvemaskinen ned like innenfor den norske kystlinjen mot Nordsjøen, hadde han gjennomført det som da var verdens lengste flyvning over åpent vann.

2014 markerer med dette 100-årsjubileet for Tryggve Grans Nordsjøflyvning. Som seg hør og bør blir dette feiret både på Flyhistorisk Museum Sola og i Klepp kommune. Sentralt i jubileumsåret står to utstillinger produsert av Jærmuseet; i Klepp rådhus og på Flyhistorisk Museum Sola. Første søndag i august blir det også aktivitetsdag på Orrestranden.

Det viste seg raskt at utstillingene til markeringen av Trygge Grans nordsjøflyvning 30. juli 1914 krevde kreativ tenkning. I de fleste museumsutstillinger står de historiske gjenstandene i fokus. For nordsjøflyvningen var det ikke mulig å oppdrive så mye som èn eneste gjenstand utover en stoffbit fra flyet som museet alt har utstilt. Garns Blériot XI står på Teknisk museum. Et kortidsdeponi av maskinen til Klepp eller Sola viste seg raskt som uaktuelt. Utlån av andre gjenstander fra privatpersoner og øvrige museer ble også forespurt, til ingen nytte. Resultatet av dette ble en utstilling fokusert rundt bilder og små faktatekster fra Grans ville og usedvanlige liv.

KleppKlepp2

Først ut var utstillingen i Klepp rådhus. Torsdag 26. juni ble utstillingen offisielt åpent av Ane Marie Braut Nese, kommunens ordfører. De 90 fremmøtte tilskuerne fikk oppleve både sang, taler og ikke minst utstillingen, i løpet av den knappe timen åpningsseremonien varte.

FMSFMS2Allerede dagen etter utstillingsåpningen i Klepp var tiden igjen inne for mer utstillingsarbeid. Nå stod nemlig Flyhistorisk Museum Sola for tur. Gjennom hele fredagen pågikk arbeidet med oppheising og opphenging av den luftige utstillingen. Som planlagt endte dagen med en ferdigstilt utstilling klar for helgens og sommerens museumsgjester. Utover den nye utstillingen har museet også fått en minisimulator av Grans Blériot XI for museets yngste gjester. Simulatoren har blitt bygget i løpet av vinteren og våren av Kjell Dahle fra museets venneforening.

FMS6Utover sensommeren og høsten vil ytterligere arrangement og begivenheter markere 100-årsjubileet for nordsjøflyvningen. Hovedbegivenheten blir interessant og innholdsrikt arrangement på Orrestranden søndag 3. august fra klokken 12:00., der blant annet svensken Michael Carlsen skal ha oppvisning i samme flytypen som Trygve Gran brukte.

Aktivitetsdagen blir etterfulgt av et undervisningsopplegg på flymuseet for 10. klassingene i Klepp siste halvdelen av august. 2. september blir det nytt jubileumsarrangement i Klepp. Denne gang i form av foredrag i Klepp rådhus med forfatteren Anne Hege Simonsen.

Med andre ord, det er mye å se frem til denne sommeren for alle som ønsker å lære mer om en av Norges største polar- og flypionerer.

Flymuseet har åpent hver dag utenom mandager fra klokken 12:00 til 16:00 frem til og med søndag 17. august.