Eyvind Schibbye

Jagerflyger fra 1953 og generalløytnant fra 1985

Generalløytnant (p) Eyvind Schibbye ble født på marinehospitalet i Horten i 1933. Da han nærmet seg slutten på gymnaset og sto overfor et yrkesvalg, hadde han to store interesser, biologi og flygning. En professor som ble forespurt, svarte at valget mellom to slike interesser var enkelt: velg flygning som yrke og biologi som hobby. Det motsatte ville være økonomisk ruin! Uansett var det jo «ingen» som kom inn på Flyskolen, så det ville nok ende opp med biologi! Dette skulle vise seg å være en feilaktig spådom, for Eyvind kom inn på Flyskolen i 1951. Han gjennomførte uttaksflygningen på Lille Rygge, og ble deretter sendt til USA for å utdannes som jagerflyger. Der ble de norske flyelevene fordelt til en rekke ulike baser som drev med flygeropplæring. Sammen med tre andre nordmenn ble Eyvind sendt til Marana Air Base like ved Tucson i Arizona hvor han gjennomførte den elementære flytreningen på T-6 Texan. Etter det ble de overført til San Marcos AFB og senere James Connally AFB i Texas for den viderekommende flyopplæringen på T-6 og T-33. Deretter ble noen fra kullet sendt på skyte- og våpenskole på Luke AFB hvor de fløy F-84 B/C/G og hadde krigserfarne instruktører fra Koreakrigen.

Etter hjemkomsten til Norge i 1953 ble Eyvind beordret til 332 skvadron som var oppsatt med F-84G Thunderjet på Gardermoen. Her var han til 1961, avbrutt av to år på Luftkrigsskolen. Etter Luftkrigsskolen ble han etter hvert nestkommanderende i 332 skvadron som i 1955 hadde flyttet til Rygge. Der var han også leder for acro-teamet «Flying Jokers» i over tre år med flytypen F-86F Sabre. Han ble deretter sjef for operasjons-skvadronen på Rygge før han ble beordret som nestkommanderende ved 336 skvadron.

I 1961 ble han skvadronssjef i 334 skvadron som fløy F-86K ved Bodø Hovedflystasjon. Et år senere ble han spurt om han ville overta og bygge opp 331 skvadron som skulle være første skvadronen til å fly F-104G Starfighter i Luftforsvaret. Etter et par år som skvadronssjef i 331 skvadron ble han operasjonsgruppesjef på Rygge.

Etter diverse stabsstillinger, forskertjeneste ved FFI, studieleder på Stabsskolen og sekretær ved Forsvarskommisjonen, ble han først Stasjonssjef i Bodø, senere Luftkommandør i Sør-Norge (COMAIRSONOR i NATOs kommandokjede) etterfulgt av stillingen som Øverstkommanderende i Sør-Norge (COMSONOR i NATO), begge stillinger som den gang var fullverdige stillinger i NATOs kommandokjede. Deretter ble han nestkommanderende i NATO´s Nord-Europa-kommando (DCINCNORTH),  en stilling som samtidig var Regional Air Commander (RAC North) for NATOs militære kommando for Nord-Europa . Sine siste tre år før pensjonsalder, 60 år, var han militærrådgiver for øst-vest-forhandlingene i Wien (KSSE).

Som pensjonist var han først to år i Nygård-Haug-utvalget, som gransket de hemmelige tjenester etter krigen, deretter 13 år i gjenkjøpsgruppen hos bilfirmaet Bertel O. Steen.

Eyvind Schibbye ble intervjuet av Sondre B. Hvam (konservator nmf og ph.d-student ansatt i Jærmuseet) 28. januar 2020.