Eivind Leithe

Jagerflyger på 1950-tallet og offiser til 1982

Eivind Leithe ble født i Vang i Valdres 23. juli 1928. Her tilbragte han hele sin barndom frem til han startet på foregangsskolen i Vestre Slidre. Han startet deretter på Gymnaset i Eidsvoll hvor han tok Artium i 1950. I løpet av tiden på Eidsvoll kunne Eivind rett som det var med begeistring iaktta Vampire-jagerne som holdt til på Gardermoen fra klasserommet og skolegården. Dette tente en gnist som førte til at han søkte seg til Flyskolen etter fullført Artium. Sammen med omkring 400 andre håpefulle ungdommer ble han kalt inn til opptaksprøver på Fornebu. Da opptaket var ferdig ble han sendt videre til flyskolen på Kjeller for videre opptaksprøver og uttaksflygning.

Mandag 6. november gikk veien videre til USA for  Eivind og de 54 andre elevene på Flykull F II /50 i et innleid fly fra Braathens SAFE. I USA tilbragte Eivind første et halvt års tide på Connally Air Force Base i Texas hvor han fløy T-6 Texan før veien gikk videre til Williams Air Force Base hvor han fløy T-33 T-bird og F-80 Shooting Star. Etter et drøyt år i USA, var endelig den store dagen kommet. Lørdag 15. desember 1951 kunne Eivind sammen med 42 andre flyskoleelever omsider motta flyvingen som bevis på at han hadde fullført flyskole og var å regne som ferdigutdannede jetjagerflygere under en høytidelig seremoni på Williams Air Force Base. Deretter stod hjemreisen for tur for de nyutdannede flygerne.

Etter en velfortjent juleferier møtte Eivind opp på Værnes 6. januar 1952 for å gjennomføre omstillingskurset som alle nyutdannede flygere måtte gjennom før de ble postet til operative jagerflyavdelinger. Den neste måneden fikk Eivind og de andre flygerne på omstillingskurset en grundig innføring i norske administrative- og kommandoforhold. Etter omstillingskurset ble han postet til 334 skvadron på Sola som utpå sommeren det samme året ble fult operativ som Norges første skvadron oppsatt med F-84G Thunderjet.  Etter et par år på Sola gikk veien videre til 330 skvadron på Gardermoen som også var oppsatt med F-84G Thunderjet.

Ikke lenge etterpå fikk flygerkarrieren til Eivind seg en brå slutt etter en meget brutal vinterøvelse i Valdres. I løpet av øvelsen ønsket forsvaret å sjekke hvor godt flygerne var i stand til å overleve i vinterfjellet kun iført det de hadde på seg og med seg under ordinær flygning. Flygerne fikk tildelt hver sin natt som de skulle sove utendørs kun iført flight suit og redningspakken de hadde med i jetjagerens katapultsete. For Eivind ble dette en meget brutal natt med temperaturer ned til 28 minusgrader.

«(…) jeg holdt på å fryse helsa fra meg. Jeg ble helt dirrende i hele kroppen. Og kunne ikke spise suppe med skje for suppa fløy over hele huset. Og jeg kunne ikke fly. Det vil si jeg sa fra selv at jeg kan ikke holde en spake, for jeg forsøkte å fly. Det gikk ikke. Så måtte jeg få meg en annen jobb. Og da ble jeg postet til flykommandøren i Oslo. Men jeg hadde den skjelvingen og fortsatte med den i to eller kanskje det var tre år før den begynte å gi seg.»

Selv om dette ble slutten på hans flygerkarriere fortsatte han i Forsvaret frem til 1982. Etter å ha tilbragt en tid i det såkalte War Room som operasjonsoffiser startet han på Administrasjonsskolen i Stavern etterfulgt utdannelse til fighter controller på Værnes og radarskole. Deretter fulgte et arbeidsliv hvor han stort sett jobbet på ulike militære radarstasjoner frem til han forlot Forsvaret som major i 1982.

Eivind Leithe ble intervjuet av Sondre B. Hvam (konservator nmf og ph.d-stipendiat ansatt i Jærmuseet) 9. juni 2020.