Øglænd i 150!

UTSTILLINGEN ER UNDER OMBYGGING.  

NB! Vi jobber for tiden med komprimering av Øglændutstillingen. Den vil stå ferdig og åpner igjen høsten 2022. For bestillinger frem i tid, ta gjerne kontakt.

Utstillingen Øglænd i 150 ble åpnet av daværende kulturminister Trine Skei Grande i 2018, og er Vitenfabrikken sin største temporære utstilling noen sinne. her presenteres bedriftsmuseets samlinger i ny innpakking og med nye tilskudd til historien.

150 årsjubileum

I 2018 var det 150 år siden Jonas Øglænd grunnla landhandelen som vokste til et stort konsern med forgreininger inn i ulike bransjer. Utstillingen på Vitenfabrikken er på to etasjer og viser Øglænds to hovedgrupper; tekstil med handel og konfeksjon i første etasje og metall med produksjon av sykler og motorsykler i andre etasje.

Lære ved å gjøre

I god Jærmuseet-ånd er utstillingene bygget for å være interaktive og engasjerende for publikum. Noen av hovedattraksjonene i utstillingen er:

  • Kjør en ekte tempo gjennom gatene i Sandnes mens vinden blåser i ansiktet
  • Tidsspeil der hele familien kan stille seg opp i speilet med Øglænd-klær fra 50,- 60,- 70,- og 80-tallet
  • Lag ditt eget utstillingsvindu. Kle på utstillingsdukkene og presenter sesongens nyheter
  • Lytt til historier fra ansatte og andre om hvordan det var å jobbe/besøke Øglænd
  • Stemple deg inn i stemplingsuret
  • Bruk telefonsentralen og ring fra en avdeling til en annen
  • Forstå hvor mye Øglænd preget byen i det interaktive kartet som viser alle Øglænd sine bygninger. Mange står der i dag, men folk flest er kanskje ikke klar over at de ble bygget for Øglænd. Bygningene vil vise bilder både utenfra og innenfra.
  • Og sist men ikke minst – utstilling av Øglænd-produkt som DBS-sykler, Tempo’er, prototyper, arbeidsklær og konfeksjon

Omvisning

Det er mulig å bestille omvisning i utstillingen med tidligere ærendsgutt hos Jonas Øglænd, Jan-Erik Holmen. Ønsker du en omvisning for små eller store grupper, ta kontakt med oss på vitenfabrikken@jaermuseet.no