Møbelutstillingen «Alle gode ting er tre» åpnet på Vitenfabrikken 23. mars og vil bli stående ut 2017.

«Alle gode ting er tre» viser den omfattende møbelindustrien som vokste frem i Sandnes på slutten av 1800-tallet og følger den frem til i dag. Utstillingen dokumenterer utviklingen, produksjonsprosessene, produktutvikling og arbeidsmiljøet i møbelnæringen, og viser et utvalg av møbler produsert i Sandnes og som mange kjenner igjen fra eget hjem, foreldre eller besteforeldre.

Elever ved Vågen VGS har også bidratt i utstillingen. De har designet egne møbler, som de har laget i enten 3D-printeren eller laserskjæreren i Makerspace Vitenfabrikken.


Møbelproduksjonen vokser frem og blir en av hovednæringene i byen i løpet på 1900-tallet. I tiårene etter annen verdenskrig sysselsetter møbelindustrien flere hundre personer, og flere titalls bedrifter er i sving med å produsere møbler – Sandnes blir en av landets ledende regioner innen møbelproduksjon. Hva kjennetegner så møbelindustrien i Sandnes? I starten var det i all hovedsak produksjon av enkle furumøbler, som den såkalte «Sandnes-benken» – en slagbenk som både kunne brukes å sitte på og som seng. Etter hvert gikk flere verksteder over fra håndtverk til industridrift og drev med masseproduksjon av møbler. Småmøbler, hjørneskap, spisemøblement og salongbord, ofte høyglansede og polerte, blir produsert i stor skala etter annen verdenskrig og fremstår den dag i dag som eksempler på typiske «Sandnes/Ganddal møbler».

.

Utstillingen står i andre etasje på Vitenfabrikken. Den er åpen lørdager kl. 11-16, søndager kl. 12-17 og ellers på henvendelse i Vitenfabrikken sin resepsjon.