22. mai - 27. desember
Storgata 28, 4307 Sandnes

Tirsdag 22. mai 2018 åpnet kulturminister Trine Skei Grande Vitenfabrikken sin største temporære utstilling noen sinne. Utstillingen har fått navnet Øglænd i 150. Endelig kan vi presentere bedriftsmuseets samlinger i ny innpakking og med nye tilskudd til historien.

150 årsjubileum

I 2018 er det 150 år siden Jonas Øglænd grunnla landhandelen som vokste til et stort konsern med forgreininger inn i ulike bransjer. Utstillingen på Vitenfabrikken er på to etasjer og vil vise Øglænds to hovedgrupper; tekstil med handel og konfeksjon i første etasje og metall med produksjon av sykler og motorsykler i andre etasje.

Lære ved å gjøre

I god Jærmuseet-ånd er utstillingene bygget for å være interaktive og engasjerende for publikum, stpre . Noen av hovedattraksjonene i utstillingen er:

• Kjør en ekte tempo gjennom gatene i Sandnes mens vinden blåser i ansiktet
  • Tidsspeil der hele familien kan stille seg opp i speilet med Øglænd-klær fra 50,- 60,- 70,- og 80-tallet
  • Lag ditt eget utstillingsvindu. Kle på utstillingsdukkene og presenter sesongens nyheter
  • Lytt til historier fra ansatte og andre om hvordan det var å jobbe/besøke Øglænd
  • Stemple deg inn i stemplingsuret
  • Bruk telefonsentralen og ring fra en avdeling til en annen
  • Forstå hvor mye Øglænd preget byen i det interaktive kartet som viser alle Øglænd sine bygninger. Mange står der i dag, men folk flest er kanskje ikke klar over at de ble bygget for Øglænd. Bygningene vil vise bilder både utenfra og innenfra.
  • Og sist men ikke minst – utstilling av Øglænd-produkt som DBS-sykler, Tempo’er, prototyper, arbeidsklær og konfeksjon

Utstillingen er åpen i Vitenfabrikken sin åpningtid: tirsdag, torsdag og fredag kl. 10 – 15, onsdag kl. 10 – 20, lørdag kl. 11 – 16 og søndag kl. 12 – 17.