På Soma, i lokaler fra den nedlagte Somaleiren, finner du nå et interessant og spennende krigshistorisk museum. Her har frivillige ved hjelp av en genuin historieinteresse, stort pågangsmot og utallige dugnadstimer, bygd opp et imponerende krigshistorisk museum. Rogaland Krigshistoriske Museum ble grunnlagt i 1985 med utspring fra Tananger Motorklubb. Museet har holdt til i den gamle Somaleiren siden forsvaret stilte deler av leirens bygninger til museets disposisjon i 1994. Fra januar 2012 overtok Jærmuseet driftansvaret for museet.


P7120039.JPGDet første som møter de besøkende ved Rogaland Krigshistoriske Museum er tyskernes invasjon av Norge morgenen 9. april 1940. I 1937 ble det etablert en stor og toppmoderne flyplass på Sola. Denne flyplassen skulle føre til at Sola og Rogaland havnet midt i begivenhetenes sentrum den skjebnesvangre morgenen 9. april. Under den tyske invasjonen av Norge var en rask erobring av flyplassen på Sola blant tyskernes viktigste mål. På bakgrunn av dette ble flyplassen utsatt for et fryktinngytende angrep morgentimene 9. april. Ikke bare var dette første sted i verden fallskjermsoldater ble sluppet ned i ei kampsone, flyplassen på Sola gikk med tyskernes erobring inn i historiebøkene som den første flyplass i verden erobret utelukkende ved bruk av luftbårne styrker. Dette angrepet er det første de besøkende møter når de kommer inn i utstillingen.

Deretter går veien videre. Forbi en tysk bombekastergrop og til historien om bombingen av Æger. Denne hendelsen vil for all ettertid bli husket som et av de første norske tap under tyskernes invasjon av Norge.

P7120047.JPGVidere beveger vi oss innover landet, til de harde kampene i Dirdalen fra 21. til 22. april. Etter langvarig kamp mot overmakten måtte til slutt 1400 norske soldater og offiserer overgi seg til fienden etter å ha deltatt i de hardeste kampene i Rogaland. Denne hendelsen blir fortalt gjennom et stort diorame med norske infanterister og utallige våpen.

På vei videre innover museet passerer man utallige tyske effekter. En tysk ordenanse på en BMW R12 motorsykkel og en flamekaster er blant godbitene verdt å nevne. Gjennom utstillingen av en oerlikon kanon og diverse marineeffekter får også krigen om Atlanterhavet en plass i utstillingen.
Fra Atlanterhavet går veien videre forbi motstandskampen her hjemme. Iligal presse var den spede begynnelse, derifra var veien ofte kort til de frie norske styrker i England med Kompani Linge i spissen. Her var det aktiv motstand mot okkupanten, i form av sabotasje og spionasje, som stod på dagsorden.

P7120054.JPGVi går videre. Forbi rasjoneringskort, erstatningsprodukter, krigsfanger og Gestapo. Forbi en 75mm tysk feltkanon av typen LeIG 18. Så plutselig er vi der! Norske flagg henger på veggene og de britiske kommandosoldatene i Red Devils har ankommet Sola. Freden er her! Tyskerne har overgitt seg uten den fryktede sluttkampen i Norge.

Gjennom sitt store antall gjenstander, dioramaer, bilder, modeller og kjøretøy, blir museets gjester fortalt historien om andre verdenskrig i Norge, med vekt på Rogaland, på en levende og engasjerende måte gjennom et besøk på Rogaland Krigshistoriske Museum. Museet holder til i den tidligere militærleiern på Soma.

P5240023.JPG